Sıcak Sıcak,  Söyleşiler

MAVİSEL YENER RÖPORTAJI / PARENTS DERGİSİ / ÖZGE LOKMANHEKİM (15 MAYIS 2018)

ÇOCUKLAR KİTAPLARLA BÜYÜSÜN

  • Oyun Sevenler Şapka Taksın, Şiir Sevenler Parmak Kaldırsın, Kedi Sevenler Buraya Toplansın adlı Sanata İlk Adım dizisinin devamı olan bu 3 kitap da oldukça eğlenceli bir içeriğe sahip. Çocuklara sanatın farklı dallarını anlatmaya, onlara sanatı sevdirmeye neden ve nasıl karar verdiniz?

MY: Çocuk kitapları yazarken onlara vermek istediğim en önemli duygu okuma keyfi, sevgisi ve sevincidir. Sanata İlk Adım Dizisi’nin de ilk amacı bu. Bir yanda kitap sevinci verirken öte yandan sanatın, yaratıcı düşünmenin büyüsünü onlara duyumsatma fikri bir süredir belleğimin raflarında duruyordu. Hep kitap yayın yönetmeni Deniz Yüce Başarır ile editör Ebru Akkaş Kuseyri’den gelen teklif, fikirleri belleğimden sayfalara taşıdı. Yayınevinin projeye inanması, içselleştirmesi, bu kitabın ruhuna en uygun çizimleri yapabilecek kişiyi arama sürecini başlattı, bu aşamada yayınevinin ekip çalışması alkışlanmaya değer. Esra Uygun’un çizgileriyle metinlerimin buluşmasından çok mutluyum, hep kitap sayesinde başarılı bir ikili olduk. Çocuklar kitapları çok sevdi. Bunu imza günlerinde gözlemleme olanağı buldum. Sanatla yoğrulan birey, yaşamın inceliklerini fark eder, şiddete başvurmaz, empati kurabilir, duygusal zekasını da kullanmayı bilir. Sanat, duygu ve düşünce arasındaki iç içe geçen bağlantıyı vurgular, öğrenme ve gelişim sürecinin de etkin bir yardımcısıdır. Sanat çocuğa özgür alanlar sağlamakla kalmaz, katılımcı, girişimci, özgüvenli, kendini ifade edebilen estetik değer yargıları gelişmiş bireyler olmalarına katkı sağlar. Örneğin, erken yaşta oyun hamurlarıyla heykeller yapmaya çalışan bir çocuğun hem ruhsal hem de psiko-motor gelişimi sağlanmış olacaktır. Erken yaşta sanatla tanıştırılan çocuk, ilerinin sanattan anlayan, onu seven, bilinçle izleyen bireyi olacak, kendini ve toplumu zenginleştirecektir. Çocuklara sanatı sevdirelim ki dünya daha güzel bir yer olsun.

 

  • Kitaplarınızı oğlumla birlikte okuduk. Hepsi sanatın farklı dallarıyla ilgili olsa da bizce temelde hayallerin peşinden gitmeyi, farklı bir bakış açısına sahip olmayı ve yaratıcılığı anlatıyor, destekliyor. Sizce günümüz çocuklarının sanatla ve kitapla ilgisi nasıl? Teknolojiye ilginin arttığı bu dönemde çocukların sanatla ve kitapla ilgilenmesi için bir itici güç gerekiyor mu? / Bu itici güç ne olmalı? 

MY: Saptamanız için teşekkür ederim. Söylediğiniz gibi, yaratıcı düşünceyi destekleyen bir seri oldu Sanata İlk Adım Dizisi.  Sanat dallarını tanıtmanın ötesinde çok katmanlı kurgular uyguladım. Örneğin “Oyun Sevenler Şapka Taksın” bir yanda tiyatro sanatına göndermeler yaparken öte yanda Kırmızı Başlıklı Kız masalına yaptığı postmodern göndermelerle, ötekileştirme karşıtı bakışıyla dikkat çekti.  Günümüz çocuğu elbette çok yaratıcı, fakat onun yaratıcılığına destek olmak yerine körelten bir eğitim sisteminin parçası olmak durumunda kalabiliyor. Onların ilgisini çekebilecek kurgu ve dille, yaş gruplarına, ilgi alanlarına yönelik kitaplarla seslenebilirsek okuma oranlarını artırabiliriz. Burada itici güç, anahtar sözcük “sevgi”dir. Sevebilecekleri kitaplarla tanışırlarsa ona duyacakları gereksinim de artacaktır. Biz yetişkinler asla dayatmacı olmadan, kitapların sınırsızlığını keşfetmelerine olanak sağlayabiliriz. Çocuk okurun ne denli zeki ve yaratıcı olduğunu asla unutmamak gerekiyor.

 

  • Çocukların sanatın farklı dallarını tanıması konusunda sizce kitapların rolü nedir?  

MY: Çocuk kitabı başlıbaşına bir sanat eseridir zaten. Resimlemesiyle, tasarımıyla çocuğun eline verdiğimizde aslında onun bilişsel, duygusal gereksinimlerinin yanısıra estetik gereksinimlerini de karşılıyoruz. Sanata İlk Adım serisine baktığınızda bu bütünlüğü görebilirsiniz. Sanatın başka dallarını tanıtmak, çocukların zihninde sanat kavramını oluşturmak aynı zamanda bu sanat dallarına pratikte de ilgi duymasını sağlayacaktır. Örneğin serinin “Resim Sevenler Eğlenceye Katılsın” adlı kitabında, köpek resimleri sergisine giden iki çocukla karşılaşıyor okur. O güne değin hiç resim sergisine gitmemişse merak edecek, bunu eylemsel olarak da yapma ihtiyaç ve merakı doğacaktır. Benzer örnekleri serinin her kitabında farklı sanat dalları için görürüz. Bu, sanata doğru sevinçli adımlar atma isteği yaratır çocuk okurda.

 

  • Sanata İlk Adım Dizisi’nin devamı gelecek mi?  

MY: Altı kitapta, şiirden, masaldan, tiyatrodan, danstan, müzikten, el sanatlarından, resimden, eğlenceli kurgular aracılığı ile söz ettim. Fakat daha önce de söylediğim gibi, serinin salt amacı sanat dallarını tanıtmak değil. Yine de sinema sanatına haksızlık yaptım galiba. Altı kitabın hiçbirinin kurgusunda sinema yok. Belki ileride bu seride ya da başka kitaplarda çocuklara sinemanın da bir sanat olduğunu duyumsatırım. Kendimi sınırlamayı sevmiyorum, devinim sürdükçe yeni fikirler de doğacaktır.

PARENTS DERGİSİ- 15 MAYIS-2018

Hazırlayan: Özge Lokmanhekim

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.