Basından,  Sıcak Sıcak

PASAKLILAR – TİMSAH HAVUZU / DÜNYA GAZETESİ / AYFER GÜRDAL ÜNAL (TEMMUZ 2016)

PASAKLILAR-TİMSAH HAVUZU

Tanıtacağım kitap Mavisel Yener’in fantastik kurgulu Pasaklılar serisi kitaplarından Timsah Havuzu. Serinin ilk kitabı Pasaklılar Tehlikeli Maymun idi. Bu ilk kitapta yarattığı Pasaklılar Kenti’nde yaşayan Pasakgül,Pasakcan, Pasaksu kardeşleri ve papağanları Püsürüklü’yü ve Pasaklılar Kenti’ne taşınan ve sırtında maymunu ile gezen yeni komşu Merkür’ü tanırız. Ayrıca bildiğimiz hiçbir yere benzemeyen Pasaklılar kentinin kendine özgü yasalarını öğreniriz. Bu yasalardan ilki “Aynı yatak odasını paylaşan kardeşler giysilerini odanın iki ayrı tarafına fırlatmak zorundadır.Yanlışlıkla birisi diğerinin giysilerinin üzerine bir şeyi atarsa bunun cezası ağırdır.” Diğer bir deyişle, kaos, keşmekeş, derbederlik esastır. Bu düzensizlik belgeler söz konusu olunca da aynıdır. Belgeler olmayınca geçmiş ve tarih bilinci oluşamaz. Oluşamayınca da Pasaklılar Kenti tüm kötü niyetli yaklaşımlara açık hale gelir. İşte yazar da çatışmayı bu gerçeğin üzerine kurmuş. Geçmişini bilmeyen geleceğini de koruyamaz. Bu iletiyi de çok eğlenceli yasalarla süslediği anlatının içine yedirmiş. İlk kitapta Pasaklılar kenti tehlikeden kurtuluyor kurtulmasına da Ivırzıvır Kenti’nde yaşayanlar emellerine ulaşmaktan vazgeçecekler mi? Vazgeçmediklerinin kanıtı serinin ikinci kitabı Pasaklılar Timsah Havuzu.

Bu kitapta pencereden giren bir karganın fırlatıp arttığı bir zarfla gizem başlar. “Gerçeği bilen yalnız sizsiniz.En kısa sürede Pasakmakas’a gidin. Mekür” yazan kağıt ile maceranın ikinci bölümü başlar. Yavaş yavaş gerçekler ortaya serilir. Merkür’ün amcası Pluto ömrü yetseydi yazdığı kitapta pasaklıların başka bir planetteki gezegenden geldiğini ve onları yok etmek isteyenlerin kentteki değerli maden yatağını ele geçirme peşinde olduklarını ve bu korkunç yok edicilerin başkanının Haydut Şahmar isimli bir kişi olduğunu yazıyormuş. Pasaklılar kentinde yaşayanlar o denli pasaklıymış ki tarih boyunca defalarca madeni bulmuş ancak pasaklılıktan ve belge saklamamaktan defalarca yerini kaybetmişler. İkinci kitapta tekerlekli sandalyede dolaşan haydut Şahmar’ı ,onun hem casusu hem yeğeni Şuppuli’yi tanırız. Pasakmakas ustanın tedbirli bilgeliği sayesinde Şuppuli’ye kurduğu tuzağa ve sonuçlarına tanık oluruz. Ancak Pasakmakas ustanın üç çocuğa güvenerek verdiği anahtara ne oldu? Pasakmakas ustanın dükkanını kim yaktı.Usta da dükkanla beraber yandı mı? Ivırzıvır Kenti’ndeki güç kavgasının sonuçları nedir? Haydut Şahmar timsah havuzunu boylamış mıdır? Tüm bu soruların yanıtı için serinin 3. kitabını beklemek gerekecek. Yener, didaktik olmayan, eğlenceli bir anlatı ile tarih bilincinin önemi gibi zor ve ciddi bir konuyu oya gibi işliyor anlatısında. Sıkılmadan okunacak eğlenceli bir kitap. 9 yaşın sonundan 12 yaşına kadar öneririm.

Bu yazıyı okuduğunuzda Temmuz güneşi okşayacak hepimizi. Salah Birsel’in Pineklemeye Çağrı şiirinin (Gece Uçuşları- Günışığı Kitaplığı,sayfa 225) ilk beş dizesi tam da Temmuz ruhu için .

Duralım efendiler biraz/Koşmayalım öyle delice/Yormayalım kalbimizi
Katmerlendirip gerdanımızı/Oturalım efendiler biraz.

Elinizde kitap,güneşi bol, kahkahası bol bir Temmuz olsun.

Ayfer Gürdal Ünal
ahru@tnn.net

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.