Basından,  Sıcak Sıcak

EFES’İN SONSUZ GİZEMİ / İYİ KİTAP DERGİSİ / BANU AKSOY / (OCAK 2015)

Efes’in sonsuz gizemi

Aytül Akal ile Mavisel Yener’in birlikte yazdığı Kayıp Kitaplıktaki İskelet’te, Efes’teki Celsus Kütüphanesi’nde başlayan macera, Yaşayan Ölüler adlı yeni kitapla devam ediyor. Yeni heyecanlara kucak açmak isteyenlere…

Tarihi binlerce yıl öncesine uzanan bir yerleşim yeri düşünün. Öyle bir yer olsun ki burası, insanlar cazibesinden hiç kurtulamasın. Büyüyüp gelişsin bu yer, çevresindeki kentler arasında parlasın, sonra da adı efsanelerle anılır olsun. Doğanın sert koşullarında coğrafyası değişse de üşenmeyip yer değiştirsin, bir kere daha ışıldasın. Yüzyıllar geçsin ama çağlar boyunca onlarca yönetici, hükümdar ya da imparator adına yapılan anıtsal yapılarıyla insanların hep gözdesi olsun. Hakkında konuşulsun, yazılsın, çizilsin…

 

ON İKİ İYON KENTİ

Çok uzağa gitmeye gerek yok. On iki İyon kentinin en güzeli Efes’ten söz ediyorum. Yunan göçmenlerin gelip kurduğu, Roma devrinde de önemini yitirmeyen bu liman kenti, bugün dahi bizi adeta büyük ölçekli bir zaman makinesi gibi MS 2. yüzyıla taşıyabilecek ihtişama sahip. Yanınıza birazcık hayalgücü alıp Efes’in tarihi caddelerinde yürümeye başlarsanız eğer, kendinizi Antik Çağ’da bulmanız işten bile değil. Meclis binasından çıkan yöneticiler, Yamaç Evler’in basamaklarını tırmanan soylular, agorada mallarını satan tüccarlar, Celsus Kütüphanesi’nin önünde buluşan âlimler… Dediğim gibi, birazcık hayalgücü yeter…

Mavisel Yener ve Aytül Akal da işte bunu yapmışlar ve ortaya keyifli bir macera dizisi çıkmış. İkilinin 2011 yılında kaleme aldığı Kayıp Kitaplıktaki İskelet adlı roman, kaldığı yerden yepyeni bir macera ile devam ediyor. Yaşayan Ölüler adını taşıyan bu ikinci kitapta yine ilk kitaptan tanıdığımız kahramanlar başrolde. Efes’te bekçilik yapan Hilmi Efendi’nin kızı Ceylan, Ceylan’ın sevimli kedisi Efes, Efes’in sevgili dostu yaşlı kaplumbağa Kapkap ve Ceylan’ın hayvan dostu arkadaşı Ali. İnsanlarla hayvanların, bugünle geçmişin iç içe geçtiği macerada elbette yeni karakterler de var: Sahibinden ayrı düşmüş ev kedisi Miro, Karayılan, arkeolog Suzan, mimar Vitruoya, heykeltıraşlar Epistem ve Arete ile kaplumbağa Kappak ile yavrusu Kappidik.

 

ÖZEL BİR PROJE

Hayatı Efes kalıntıları arasında geçen, antik kente dair neredeyse tüm ayrıntıları bilen Ceylan, ilk kitapta ilk aşkın heyecanını tatmıştı. Okula yeni gelen Ali’yi antik tiyatrodaki konsere gizli geçitten geçirerek götürmeyi kafasına koyan Ceylan, beklenmedik olayları da tetiklemişti. Yaşayan Ölüler’de ise Ceylan ve kedisi sayesinde keşfedilen hazine çoktan arkeologlar tarafından çıkarılmıştır ve tüneldeki kazılar tüm hızıyla sürmektedir. Kazıda görev yapan arkeologlardan biri tam da Ceylan’ı kazıya davet ettiği sırada, işin içine beklenmedik bir cinayet davası karışır. Ceylan, Ali ve Efes’in hayvanları cinayetin sırrını çözmeye çalışırken, Roma devrindeki Efes’te bir mimar ile iki heykeltıraş ise antik kente iki ayrı sır gizlemekle meşguldürler.

2011’de 47. Kütüphaneciler Haftası’nın açılışının Efes Celsus Kütüphanesi’nde yapılması nedeniyle özel bir proje olarak gündeme gelen Kayıp Kitaplıktaki İskelet ilk kitabıyla hayli ilgi gördü. Kitabın sonunda maceranın devam edeceğinin sinyalini veren Yener ve Akal, üç yıl aradan sonra ikinci kitapla okurlara yepyeni sırlarla dolu bir kitap armağan ettiler. Yaşayan Ölüler de tıpkı ilk kitap gibi, Ceylan’ın başka sürprizlerle karşılaşacağının işaretlerini taşıyor. Kitap bittiğinde henüz yanıtlanmamış sorularla karşı karşıya kalacaksınız. Merak etmeyin, Efes size kitaplar dolusu macera vaat ediyor.

İyisi mi siz bir sonraki kitaba kadar bir fırsat yaratmaya çalışın ve Efes’e gidip kendi maceranızı yaşayın. Kim bilir, belki mermer kaidelerin arasında kedi Efes ya da kaplumbağa Kapkap’la bile karşılaşabilirsiniz.

 

Kayıp Kitaplıktaki İskelet – 2

Yaşayan Ölüler

Mavisel Yener – Aytül Akal

Tudem Yayınları, 224 sayfa

Paylaş:

Bir Cevap Yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.